Forum V Liceum Ogólnokształcące Strona Główna V Liceum Ogólnokształcące
Forum

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 GłównaPowrót do strony głównej VLO 

Ci, których już nie ma z nami...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum V Liceum Ogólnokształcące Strona Główna -> Absolwenci
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Herbaszowa
Zaawansowany
Zaawansowany

PostWysłany: 26 Paź 2005, 6:50    Temat postu: Ci, których już nie ma z nami... Odpowiedz z cytatem

Zrobiło się tak nastrojowo, deszcz stuka o szyby, szare niebo...
Widać zbliżają się pierwsze dni listopada, czas wspominania tych, którzy odeszli.
W naszej klasie jest już o jedną osobę mniej. Asia Kłos odeszła, a właściwie odjechała zbyt szybko pewnej nocy tutaj, niedaleko mnie w Osowie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
tlaszcz
Zaawansowany
Zaawansowany

PostWysłany: 31 Paź 2005, 14:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dołączam się do wspomnień tych, którzy odeszli.
Z naszej klasy, z ziemskiej drogi została odwołana Gosia Mazurek,
nie ma z nami też naszej wychowawczyni Łucji Burdy.

Pamiętajmy o nich zawsze, a szczególnie w tych najbliższych dniach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Elk
Nowicjusz
Nowicjusz

PostWysłany: 30 Sie 2006, 9:55    Temat postu: Dołączam do tego Adasia Klamana z IVB Odpowiedz z cytatem

Pamiętając o Tych, którzy odeszli, dołączam pamięci Adama Klamana. Stoi gdzieś na wiecznej wachcie na północnych częsciach Pacyfiku. Był chyba pierwszą ofiarą naszego rocznika. O Asi usłyszałem i był to dla mnie prawdziwy wstrząs. Nie wiem, czy wiecie, ale znaliśmy się z Nią od początku przedszkola, czyli od trzeciego roku naszego życia. I kiedyś byliśmy fajną paczką przyjaciół, dopóki nasze drogi się nie rozeszły po świecie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
healthpromotor
Gaduła
Gaduła

PostWysłany: 30 Sie 2006, 19:27    Temat postu: Re: Ci, których już nie ma z nami... Odpowiedz z cytatem

Herbaszowa napisał:
W naszej klasie jest już o jedną osobę mniej. Asia Kłos odeszła, a właściwie odjechała zbyt szybko pewnej nocy tutaj, niedaleko mnie w Osowie.

Nie jestem pewien(być może pomyliłem imiona), ale prawdopodobnie ta sympatyczna Pani uczyła mój biolchem przez krótki czas języka angielskiego, a był to mój pierwszy semestr w Vlo. Przykra sprawa, szare sierpniowe niebo spowite mgłą i nostalgią [*]

www.lewica.pl

www.socjaldemokracja.pl
Powrót do góry
jaca
----------
----------

PostWysłany: 30 Sie 2006, 19:39    Temat postu: Re: Ci, których już nie ma z nami... Odpowiedz z cytatem

healthpromotor napisał:
Nie jestem pewien(być może pomyliłem imiona), ale prawdopodobnie ta sympatyczna Pani uczyła mój biolchem przez krótki czas języka angielskiego, a był to mój pierwszy semestr w Vlo. Przykra sprawa, szare sierpniowe niebo spowite mgłą i nostalgią [*]

Z pewnością tak, gdyż przed nastaniem pani Mrozik uczyła was p. Monika Kłos. Uśmiech
This species has amused itself to death

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
eM-Ka
Zaawansowany
Zaawansowany

PostWysłany: 01 Lis 2006, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomyślmy o Nich w tych dniach:
Profesorowie: H. Stella, H. Marcinkiewicz, Ł. Burda, B. Budzińska.....
Nasze Koleżanki i Kolega: Joasia Kłos, Małgosia Mazurek, Adam Klaman...
Profesorowie i Koledzy z V LO czasów naszych rodziców, cioć, dziadków...
Nasi Profesorowie i Przyjaciele z czasów studiów...
Powrót do góry
mag_da
----------
----------

PostWysłany: 01 Lis 2006, 22:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jeszcze świeczka dla pprof. kobuszewskiej
młodsze roczniki pewnie znają ją jedynie z opowieści, nieco starsi i trochę bardziej starsi, czy ich uczyła czy nie, z pewnością się z nia zetknęli
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
pawelkrupa
Młodzik
Młodzik

PostWysłany: 11 Lis 2006, 1:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[*]
Powrót do góry
jaca
----------
----------

PostWysłany: 17 Lis 2006, 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[']

Ta świeczka jest dla p Profesora Henryka Marcinkiewicza, ktorego wielu z nas jeszcze pamięta, a który uczył języka rosyjskiego i historii - mnie w czwartej klasie, a być może także w innych równoległych klasach (B? E?). Pamiętam, że któregoś listopadowego dnia w 1984 roku nie przyszedł do szkoły, a my dowiedzieliśmy się, że zmarł nagle u siebie w mieszkaniu. Tak.... jakoś niedługo będzie rocznica jego smierci... Ja zapamiętałem Pana Profesora przede wszystkim jako dobrego człowieka, kogoś, kogo zwykliśmy potocznie nazywać "świętym", bo miał naprawdę do nas świętą cierpliwość i nigdy nie dał się wyprowadzić z równowagi. Był człowiekiem pogodnym i ze wszech miar starającym się pomagać młodzieży. Po prostu nauczyciel z powołania...

['] Cześć Jego Pamięci!
This species has amused itself to death

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
eM-Ka
Zaawansowany
Zaawansowany

PostWysłany: 17 Lis 2006, 22:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, też o Nim pamiętam... Dobrze, że Go wspomniałeś przy okazji rocznicy śmierci, która wypada chyba jakoś tak w listopadzie. Profesor Marcinkiewicz był już wtedy (w 1984) starszym panem, uczył jeszcze moje ciotki. Ale jaki to był człowiek... Ten odchodzący w przeszłość typ, którzy reprezentują dziś już tylko nieliczni starsi panowie. Niemal Go widzę i słyszę... Postawny, łysiejący, nienagannie ubrany i z nienagannymi manierami. Uosobienie niedzisiejszej kultury i przyzwoitości, przypominanej dziś przez prof. Bartoszewskiego. Uczył nas (kl. D) historii i propedeutyki w IV klasie. A jaka to była historia - wykładana wprost z własnych doświadczeń i niezafałszowana. Bo miał z nami historię od II wojny. Człowiek miał nadzieję poznać prawdę i dobrze przygotować się do matury. I nagle - tak jak piszesz - nie przyszedł już do szkoły. Czy wiesz coś o Nim więcej? Skąd pochodził? Kiedy się urodził? Pewnie to kiedyś wiedziałam, bo - jako członek pocztu sztandarowego szkoły - byłam na Jego pogrzebie w Sopocie. Ale jak się ma 18 lat, to jest się jeszcze takim młodym i głupim i nieświadomym wagi wydarzeń i spotkań, których jest się uczestnikiem... Nie wiedziałam, że uczył też rosyjskiego - może znał go z Kresów?
A potem po Nim przyszła na zastępstwo ta beznadziejna "pani od historii" (o której już ongiś pisałam w jednym z wątków) i świat już nie był taki sam...
Wieczny odpoczynek, Profesorze...
Powrót do góry
Dymek
Młodzik
Młodzik

PostWysłany: 04 Wrz 2007, 13:31    Temat postu: Prof Marcinkiewicz Odpowiedz z cytatem

eM-Ka napisał:
Tak, też o Nim pamiętam... Dobrze, że Go wspomniałeś przy okazji rocznicy śmierci,

Profesor Marcinkiewicz to mój Wychowawca z rocznika 1967 matura. Do niego mozna bylo pojsc do domu i pomogl w zyciu. To On stanal po mojej stronie gdy Dyrektorka zabronila wziac na bal maturalny dziewczyne z 10 klasy. To on wypatrzył Irke Jarocką, przeciez też Chór prowadził. I jak każdy miał prawo do chwil słabości, ale to był Wychowawca, co nam dawał po 2 zł i do fryzjera przy ryneczku wysyłał.......
Wieczny odpoczynek, Profesorze...
Powrót do góry
DB
Młodzik
Młodzik

PostWysłany: 13 Cze 2008, 8:12    Temat postu: Jacek Tokarczyk Odpowiedz z cytatem

28 czerwca 2008r. o godz. 10:00 w kościele O. Cystersów w Oliwie zostanie odprawiona msza św. w intencji Jacka Tokarczyka - absolwenta "Piątki" z 1974r. Wszystkich, którzy Go znali prosimy o chwilę zadumy...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum V Liceum Ogólnokształcące Strona Główna -> Absolwenci Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: